Stadig oftere blir vi rammet av naturkatastrofer. Som oftest er det den globale oppvarmingen som får skylden. Hvordan oppstår disse katastrofene og hva kan vi gjøre? Toril Hofshagen, spesialrådgiver i NVE, holdt et interessant og lærerikt foredrag for oss
Flom har vi fra tid til annen. Dette skyldes snøsmelting eller kraftig regnfall, og ekstra ille blir det om regnet kommer fra to uværssystemer som Hans i fjor, eller flommen i 1995 som var kombinasjon av snøsmelting og regn. I tettbygde strøk er overvannsflom vanlig. Fjell- bergras har vi sett her og der, likeså jord og kvikkleireskred. Snøskred forekommer også, men de er vi kanskje mer oppmerksom på ettersom mange ferdes mye i fjellet vinterstid.
Felles for alle former for flom og skred er at NVE og kommunene har imponerende god kontroll på mye av dette gjennom arealplanlegging og kartlegging. Og ja, noen ganger skjer ting man ikke helt har hatt kontroll over.
Over alt har NVE og kommune kartlagt steder hvor det er fare for flom eller skred. Fra kartlegging går det videre til arealplanleggere som har til oppgave å unngå at det blir bygget i utsatte områder. Noen steder er allerede utbygget, og da må sikring til for å unngå skade på eksisterende bygg. Dette kan f.eks. være flomvoller eller i form av gjerder.
Mange steder blir overvåket og vi som innbyggere kan følge med på hva som skjer. Har du hytte ved et vassdrag eller annet utsatt sted kan du abonnere på varsel fra tjenester som varsom.no og følge utviklingen på xgeo.no. I landet vårt er det mye fjell og flere av disse har kontinuerlig overvåkning.
Når ulykken er ute er det godt å vite at NVE har god kontroll på landet med sine målestasjoner mange steder rundt om i landet. Hans var en varslet katastrofe hvor man hadde relativt god kontroll over situasjonen. Raset i Gjerdrum kom uventet, men der hadde NVE god beredskap som fungerte godt md tanke på redning og søk. NVE er som flere andre etater en beredskapsorganisasjon og skal være forberedt på alt.
5. november 2024
Torbjørn er et av våre eldste medlemmer. Han er også en av de som har vært medlem lengst. På tirsdagens møte fikk vi ta del i hans historie fra oppvekst på Andøya, krig og samhold i familie, tiden i Tysklandsbrigaden, utdanning og hans vei til Hamar.
24. oktober 2024
Det fortsatt er i polio i verden, og så lenge sykdommen finnes er det muligheter for spredning. Målsetningen til Verdens helseorganisasjon (WHO) er å utrydde polio innen 2027.
22. oktober 2024
Det er alltid stas med nye medlemmer og tradisjonen tro skal alle nye presentere seg for klubben gjennom egoforedrag. Tirsdag ble vi bedre kjent med Guro Nina Vestvik. Hun vokste opp på Vestlandet og endte til slutt opp i Hamar.
15. oktober 2024
En god tradisjon i klubben er at vi hvert år i oktober, i god tid før julegaveinnkjøp, er hos Gravdahl bokhandel for å få noen gode tips. Tina Rørvik og Tea Kristin Granhaug Græsby hadde trukket frem noen bøker de mente ville slå an i år.
14. oktober 2024
Tirsdag 27. august arrangerte Hamar vest Rotaryklubb for 2. gang golfturnering og kameratskapsaften på vakre Atlungstad golf i Stange. Naboklubbene Stange, Ottestad, Hamar, Brumunddal, Moelv og Elverum var invitert.
8. oktober 2024
Man har i en årrekke mistenkt at det fantes en kaupang på jordet sør for Domkirkeruinene. Flyfoto har vist spennende mønster på bakken som da ganske sikkert en gang i tiden har vært en eller annen bygning.
1. oktober 2024
Denne tirsdagen hadde vi også et interessant bedriftsbesøk, men bedriften kom til oss. Are Koppang fra Green Mountain fortalte om virksomheten på Heggvin. Green Mountain er kort fortalt et hotell for datamaskiner
17. september 2024
Oj, sa Roger Falldalen da han første gang kom inn hovedinngangen på «Villa Bergfall» i Sverdrups gate 1. Han og Marit Bjørnsdatter Odden bor nå i det gamle ærverdige huset. Villa Bergfall ble oppført i 1897/98.
11. september 2024
Guvernør Lidun Hareide fortalte om klubbens gode prosjekt der start med kr. 5 000,- hadde reddet 32 liv fordi de hadde finansiert innkjøp av oksygenmasker på et sykehus. Gode prosjekter tiltrekker seg nye medlemmer.
3. september 2024
Siv Hauge har bakgrunn som naturopat og ernæringsterapeut. Hennes kjepphest har lenge vært å løfte frem kraftmat laget på økologiske norske råvarer, fra norske bønder som driver på lag med naturen, med fokus på dyrevelferd.