Bakken har sin utdanning fra NTNU og UCSB og erfaring fra Multiconsult, Siemens, Eidsiva, Elmera Group og Fjordkraft.
Solceller blir mer og mer vanlig og fra 2030 skal alle nye bygg være 0-utslipp. Fra 2027 er det krav om solceller på alle offentlige bygg, noe som vil føre til store endringer for alle som jobber i bransjen. Forventelig vil også TEK17 forskriften bli endret.
En solcelle er en liten, eller stor, anretning som samler sollys og omdanner dette til elektrisk energi. Denne energien kan brukes direkte i et elektrisk apparat, lagres i batterier eller transporteres via overføringsnettet.
Det grønne skiftet, kanskje sammen med strømprisene, har gjort solceller mer populært. Tidligere så man gjerne at det var teknofile som investerte i solceller, mens det i dag er mer bevisste kunder, økt konkurranse og reduserte priser på solceller som beskriver markedssituasjonen.
Prisene på solceller har blitt ca. 40 % billigere enn for to år siden. Det er en teknologi som gjør at strøm blir mer lønnsomt for de aller fleste i tillegg til at nettleien også er på vei opp. Slik prisene er i dag vil 1/3 av strømutgiftene dekkes av solen. Etter ca. 10 år vil investeringen være nedbetalt og du har tilnærmet gratis strøm de 20 neste årene. Enn så lenge gir Enova støtte, men støttebeløpet vil komme til å bli redusert med tiden.
Solceller kan enkelt monteres på alle typer hus og bygg. Takmontering ser vi stadig oftere og montering på store veggflater. Med nye forskrifter vil også fasader kles med solceller. Et solcelletak er relativt vedlikeholdsfritt og designet for å holde i over 30 år. Det krever lite vedlikehold ettersom det er selvrensende. Selv snøen kan med fordel bli liggende ettersom energiproduksjon vinterstid er så lav.
Vi fikk også en kjapp innføring i jordenergi. Her er det flere varianter; luft-luft, væske-væske, luft-væske og væske-luft. Hva som lønner seg avhenger litt av hvor og hva man skal ha varme i. Anbefalingen var væske-væske, men også den dyreste løsningen.
18. mars 2025
Rolv A. Amdal har besøkt oss tidligere, da med et interessant foredrag om borgermester og stortingsrepresentant, Sig. P., mannen som lagde fundamentet for et moderne Hamar etter krigen.
11. mars 2025
Eli Dæhlin Bøhmer, nestleder i Hamar Sanitetskvinner (NKS), gjestet oss og gav oss et godt innblikk i hva Sanitetskvinnene er og gjør, samt deres etablering av parsellhagen som er etablert rett sør for jernbanemuseet.
4. mars 2025
Egoforedrag er alltid en spennende post på programmet. Tradisjonen er at nye medlemmer presenterer seg, enten med tekst og bilder eller bare ord. Denne gang var det Mai Riise vi ble bedre kjent med.
18. februar 2025
Aud Lise Norheim kan se tilbake på 40 år i utenrikstjenesten, hvorav 22 år utenriks. I disse årene har hun blant annet vært stasjonert i Italia som ministerråd ved ambassaden i Roma, ambassadør i Bangladesh, Libanon, Iran og Island.
4. februar 2025
Tirsdag 4. februar ble rotarymøtet lagt til et besøk til Norsk Tipping på Storhamar. Der ble vi ønsket velkommen av Per Einar Karlsen som tok imot oss og gav oss en svært interessant presentasjon på tematikken «ansvarlig spillvirksomhet».
21. januar 2025
Atter et interessant møte fant sted i Hamar vest Rotaryklubb. Tirsdagens foredrag var ved Henrik Tune, partner og prosjektansvarlig i Scandinavian Property Group, SPG.
14. januar 2025
Edel Urstad, kjent som solbærbonde og grunnlegger av Edel Design, har satt i gang noe nytt og stort. Grasrotbevegelsen Mening, mat og mot er en folkebevegelse med fokus på matsikkerhet, beredskap, forbrukermakt og levende lokalsamfunn.
7. januar 2025
En ny måte å tenke om psykiske helseproblemer
Stadig flere barn, unge og voksne får psykiatriske diagnoser og forekomsten av psykiske lidelser har eksplodert de siste årene. Men hva betyr dette egentlig?
10. desember 2024
Møtet denne tirsdagen var på Hospice Sangen. Bente Sydhagen fortalte om historien og om hvor viktig stedet er for de som kommer dit. Det siste året har vært et spesielt år ettersom diskusjonen har pendlet mellom nedleggelse og bevaring, og alt imellom.