Kan man tenke annerledes om psykiske helseproblemer?
Stadig flere barn, unge og voksne får psykiatriske diagnoser og forekomsten av psykiske lidelser har eksplodert de siste årene.
Hva er egentlig psykiske lidelser og hvordan kan vi forstå de vanskene som folk har? De siste 50 årene har den psykiatriske diagnosemodellen fått feste hos fagfolk og i befolkningen.
Men stemmer det vi blir fortalt, eller er det på tide å tenke helt nytt innen psykisk helse? Dette fikk vi Birgit Valla, utdannet psykolog fra NTNU og spesialist i klinisk psykologi for barn og ungdom, til å gi oss ett innblikk i.
Frem til september 2019 var hun leder av Stangehjelpa i Stange kommune, en tjeneste som er bygget opp på bakgrunn av tilbakemeldinger fra innbyggerne. I 2016 fikk hun Psykologprisen utdelt av Norsk Psykologforening, for sin innsats i Stangehjelpa og fordi hun utfordrer myndigheter og stiller spørsmål. I 2021 mottok hun Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern. Birgit har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Boken Videre - Hvordan psykiske helsetjenester kan bli bedre kom ut i 2014. I 2022 ga hun ut boken Hjelp som hjelper. Psykisk helsetjeneste med lav terskel sammen med sine tidligere kollegaer i Stangehjelpa.
I dag jobber Birgit privat med å undervise og veilede de psykiske helsetjenestene i kommuner i hele Norge. Stangehjelpa har blitt adoptert av 14 kommuner (eks Arendalshjelpa, Fredrikstadhjelpa, Trondheimshjelpa), og mange flere jobber etter de samme prinsippene. Birgit har også en liten stilling i Sortlandshjelpa i Sortland kommune (på hjemmekontor) for å koordinere alle kommuner som ønsker å jobbe etter prinsippene for Hjelp som hjelper i Norge. Til daglig er hun sjefredaktør for nettstedet Mad in Norway, et nettbasert magasin som legger ut artikler om en annen måte å forstå psykiske problemer på en det dominerende narrativet Nettstedet har også en egen podkast.
Vi takker Birgit for et interessant og engasjerende foredrag.
8. april 2025
Tirsdagens møte var viet Norsk jernbanemuseum. Direktør Marie Beate Rise og fagansvarlig Ellen Sletvold holdt et interessant foredrag om museets utvikling, utfordringer og planer for fremtiden.
18. mars 2025
Rolv A. Amdal har besøkt oss tidligere, da med et interessant foredrag om borgermester og stortingsrepresentant, Sig. P., mannen som lagde fundamentet for et moderne Hamar etter krigen.
11. mars 2025
Eli Dæhlin Bøhmer, nestleder i Hamar Sanitetskvinner (NKS), gjestet oss og gav oss et godt innblikk i hva Sanitetskvinnene er og gjør, samt deres etablering av parsellhagen som er etablert rett sør for jernbanemuseet.
4. mars 2025
Egoforedrag er alltid en spennende post på programmet. Tradisjonen er at nye medlemmer presenterer seg, enten med tekst og bilder eller bare ord. Denne gang var det Mai Riise vi ble bedre kjent med.
18. februar 2025
Aud Lise Norheim kan se tilbake på 40 år i utenrikstjenesten, hvorav 22 år utenriks. I disse årene har hun blant annet vært stasjonert i Italia som ministerråd ved ambassaden i Roma, ambassadør i Bangladesh, Libanon, Iran og Island.
4. februar 2025
Tirsdag 4. februar ble rotarymøtet lagt til et besøk til Norsk Tipping på Storhamar. Der ble vi ønsket velkommen av Per Einar Karlsen som tok imot oss og gav oss en svært interessant presentasjon på tematikken «ansvarlig spillvirksomhet».
21. januar 2025
Atter et interessant møte fant sted i Hamar vest Rotaryklubb. Tirsdagens foredrag var ved Henrik Tune, partner og prosjektansvarlig i Scandinavian Property Group, SPG.
14. januar 2025
Edel Urstad, kjent som solbærbonde og grunnlegger av Edel Design, har satt i gang noe nytt og stort. Grasrotbevegelsen Mening, mat og mot er en folkebevegelse med fokus på matsikkerhet, beredskap, forbrukermakt og levende lokalsamfunn.
7. januar 2025
En ny måte å tenke om psykiske helseproblemer
Stadig flere barn, unge og voksne får psykiatriske diagnoser og forekomsten av psykiske lidelser har eksplodert de siste årene. Men hva betyr dette egentlig?