"De kaller os sværmere"

Tirsdag 6. desember arrangerte Hamar Vest Rotaryklubb åpent møte i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Tidligere rektor ved Nansenskolen, Inge Eidsvåg var kveldens foredragsholder. 

Han har skrevet 14 bøker og er i gang med den 15. I 2017 mottok han Kongens fortjenestmedalje.

 

Eidsvåg er en dyktig forteller. De ca. 45 tilhørere satt musestille i dyp konsentrasjon og hørte på dagens tema som var: "De kaller os sværmere: Fridtjof Nansens visjon om en verden uten krig" 

 

Eidsvåg valgte å fortelle om humanisten Nansen og hans syn på krig og fred, som førte til at han fikk Nobels Fredspris i 1922 for sin internasjonale innsats for flyktninger etter 1. verdenskrig. 

 

Nansen berørte mennesker rundt seg, han ble lyttet til og var en nasjonal og internasjonal helt i levende live. Han ble født i 1861 i Asker og døde i 1930 på Lysaker av hjertesvikt. Han var århundrets nordmann. 

 

Nansen engasjerte seg stort i å organisere Nansenhjelpen som var hjemsendelse av 450 000 krigsfanger etter 1. verdenskrig. I 1920 ble Nansen Folkeforbundets første Høgkommissær for flyktninger. Den stillingen benyttet han til å opprette Nansenpasset. 450 000 rettsløse flyktninger fikk passet. 54 land godkjente passet og dermed kunne flyktningene reise fritt i disse landene. 

 

Det var hungerskatastrofe i Sovjet som en følge av 1. verdenskrig. Nansen engasjerte seg hardt for å hjelpe de sultende. Nansen hadde Vidkun Quisling som assistent i Sovjet et par år. De jobbet tett sammen med Nansenhjelpen. Quisling var offiser i Den norske hær og kunne russisk, så han ble brukt som tolk. Nansen var på den tiden lite hjemme og hans kone Sigrun Munthe kaller mannen sin en " idiotisk barmhjertig samaritan" og mange mente at han heller burde gjøre en innsats for trengende i Norge. 

 

Med Fredsprisen fikk han 122 000 kroner og brukte halvparten til å bygge et mønsterbruk i Ukraina. Han er folkehelt i Armenia etter at han engasjerte seg i folkemordet på armenere i 1920 ved å skaffe hjelp til armenske flyktninger.

Flere gutter i Armenia og Bulgaria fikk på denne tiden Nansen til fornavn. I Yerevan er det en statue til minne om Nansen. Nansen hadde et glødende engasjement for godhet i verden. Han fikk fem barn, ett døde tidlig og han har etterkommere i live. 

 

Eidsvåg stilte spørsmålet: Hva med Nansen dersom han hadde levd i dag? Hva ville han ha engasjert seg i? Eidsvåg meder at han ville ha brydd seg, han førte en livslang kamp mot avmakt. 
Nansensitat:" Det vanskelige er det som kan gjøres med en gang -- det umulige tar bare litt lenger tid." 


 
Fra trommekasse til The Starfighters – et liv i takt med musikken

17. juni 2025

Fra trommekasse til The Starfighters – et liv i takt med musikken

Det hele begynte en augustdag i 1957. Da startet en ung gutt i tredje klasse på Steinkjer folkeskole. Gutten møtte opp på øvelse med Steinkjer Guttemusikk og på trappen til samfunnshuset ble han møtt av en eldre gutt med en trommekasse:

På ski gjennom samenes rike

3. juni 2025

På ski gjennom samenes rike

I slutten av mars la Åse, Turid og Torunn ut på en skitur. En tur litt utenom det vanlige kanskje, men det er vel på de ikke helt A4 turene, at opplevelsene blir størst. Selv en godt planlagt tur fra Alta til Karasjok er ikke noe man bare legger ut på.

Status for fylkesvegnettet i Innlandet

20. mai 2025

Status for fylkesvegnettet i Innlandet

Mange var interessert i å høre om hvordan ståa var for våre Fylkesveger. Arne er klubbens vegmann og måtte stå til rette for hullete veger og manglende rekkverk, en oppgave han sto godt i.

Iran og teppehandel

13. mai 2025

Iran og teppehandel

Terje er kjent fjes i Hamars gatebilde for sitt arbeid med tepper. Han er også kjent for sine mange reiser til eksotiske steder. Med seg hadde han Fatemeh Rajabian, som jobber hos Terje som teppeselger.

Egoforedrag med Inge

6. mai 2025

Egoforedrag med Inge

Tirsdag fikk anledning til å bli bedre kjent med vårt nye medlem, Inge Hagemann, som holdt sitt egoforedrag. Det ble et innholdsrikt og interessant foredrag med en humoristisk vri.

Besøk til Hedmarktoppen Folkehøyskole

23. april 2025

Besøk til Hedmarktoppen Folkehøyskole

Tirsdag dro klubben på besøk til Hedmarktoppen Folkehøyskole, hvor de ble tatt godt imot av rektor Geir Byberg. Han holdt et interessant foredrag om skolens historie, verdier og utvikling.

Norsk jernbanemuseum

8. april 2025

Norsk jernbanemuseum

Tirsdagens møte var viet Norsk jernbanemuseum. Direktør Marie Beate Rise og fagansvarlig Ellen Sletvold holdt et interessant foredrag om museets utvikling, utfordringer og planer for fremtiden.

Hamars nyere politiske historie fra 1990

18. mars 2025

Hamars nyere politiske historie fra 1990

Rolv A. Amdal har besøkt oss tidligere, da med et interessant foredrag om borgermester og stortingsrepresentant, Sig. P., mannen som lagde fundamentet for et moderne Hamar etter krigen.

Sanitet og parsellhager

11. mars 2025

Sanitet og parsellhager

Eli Dæhlin Bøhmer, nestleder i Hamar Sanitetskvinner (NKS), gjestet oss og gav oss et godt innblikk i hva Sanitetskvinnene er og gjør, samt deres etablering av parsellhagen som er etablert rett sør for jernbanemuseet.

Opplevelser og erfaringer fra utenrikstjenesten

18. februar 2025

Opplevelser og erfaringer fra utenrikstjenesten

Aud Lise Norheim kan se tilbake på 40 år i utenrikstjenesten, hvorav 22 år utenriks. I disse årene har hun blant annet vært stasjonert i Italia som ministerråd ved ambassaden i Roma, ambassadør i Bangladesh, Libanon, Iran og Island.




Møteinformasjon

Møtested: Storhamarstuene Domkirkeodden
Adresse: Strandvegen 100
Postnummer: 2315
Sted: Hamar
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 18:15
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022


President 2024-2025

Inger Johanne Reiestad Hansen
Reiestad.Hansen@campbellco.no

Sekretær

Anne Grete Melby
Mob. 959 29 986

anne-grete@melby.be


rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...
Hamar Vest Rotary